VŠ PEP pokrovitelj međunarodnog studentskog debatnog turnira

debata VSPEP student putovanja

Iz više od deset zemalja Evrope 32 tima od po dva člana takmičilo se od 21. do 23. marta na debatnom turniru "Aranđelovac open 2014", u organizaciji Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i Visoke tehnološke škole iz Aranđelovca. Domaćini su ugostili studente prestižnih svetskih obrazovnih institucija poput Kembridža, Londonske škole za ekonomiju, Erazmus univerziteta, Univerziteta u Atini, Centralnoevropskog univerziteta...

Na turniru su učestvovali takmičari iz Engleske, Irske, Holandije, Švedske, Austrije, Grčke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Crne Gore, i Makedonije, kao i 12 timova iz naše zemlje. Pravo učešća imali su studenti do 30 godina starosti, osnovnih i master studija. Teme su bile iz različitih oblasti, od međunarodnih odnosa do ljudskih prava, a finalna je bila "Ovaj dom veruje u pravo građana da nose oružje".

Interesantno je da debateri ne biraju poziciju koju će zastupati, već im se dodeljuje, a temu saznaju 15 minuta pre runde.

U finale su se plasirali, pored ekipe Kembridža, aktuelnog šampiona Evrope, koja je osvojila prvo mesto, i dva tima iz Srbije i jedan iz Grčke. U kategoriji najbolji mladi tim trijumfovala je ekipa Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo PEP, dok  su za najbolje govornike proglašeni Ašiš Kumar i Li Jia Vei, studenti Kembridža.

- Mogućnost brzog reagovanja na zadati problem i donošenje odluka, kao i oslobađanje straha od javnog nastupa samo su neke od stvari kojima vas debate uče, jer takmičari imaju kratko vreme da smisle argumente. Ovaj događaj pokazao je da je i van Beograda moguće organizovati kvalitetno takmičenje ovog tipa - rekao je koordinator turnira i student PEP-a Jovan Petronijević. 

Tekst preuzet iz lista "Politika"