Drugi dan konferencije EEE 2019: Izazovi preduzetništva u 21. veku

EEE 2019 VSPEP naučni radovi konferencija

Veliki broj studenata došao je da isprati predavanje dr Šaik Azahara Šaik Huseina na početku drugog dana Osme međunarodne konferencije "Zapošljavanje, obrazovanje i preduzetništvo" u hotelu Holiday Inn u Beogradu.

Predavanje nazvano "Izazovi preduzetništva u 21. veku" naišlo je kako na dobar odziv, tako i na izuzetno interesovanje studenata. Prof. dr Šaik sa Univerziteta Malezija Saravak iz Malezije počeo je govor izazovima sa kojima se suočavaju preduzetnici sa područja Azije.

- U mojoj zemlji, Maleziji, brendovi nisu jaki zbog nedostatka pristupa međunarodnom tržištu. Ako želite da prodajete automobile u Maleziji, imaćete velikih problema. Takođe, Malezijci su veoma izbirljivi po pitanju izbora poslova, a imamo i problema sa uvozom radne snage. Pristup bankama je takođe ograničen, što sve zajedno stvara situaciju u kojoj očekujemo da ćemo postati preduzetnička država do 2030. godine - rekao je prof. dr Šaik.

Zatim je prof. dr Šaik dao primere Indonezije i Laosa, gde postoji nedovoljna podrška države za preduzetnike, sa čijim zahtevima finansijski sektor jednostavno nije u stanju da se izbori.

Kao primere uzeo je države Brunej, koja ima izuzetno mali broj stanovnika, kao i Kambodžu (gde takođe drži predavanja), čiji jedinstveni centralizovani politički sistem predstavlja jedinstvene izazove za preduzetnike na tom području.

- Dobiti običnu i-mejl adresu u Kambodži, na primer, je veliki izazov i trenutak ponosa. Nije kao u ostatku sveta - istakao je predavač.

Zatim je profesor napravio poređenje broja stanovništva Srbije i Singapura, naglašavajući da je izuzetno rizično baviti se preduzetničkim poslom u Singapuru.

Dalje, prof. Šaik je prikazao snimak spoljašnjosti i unutrašnjosti svog matičnog Fakulteta, naglašavajući da većinu kredita, zahvaljujući kojima rade sa velikim uspehom, od Vlade Japana.

- U pitanju su milijarde dolara, sa veoma malom kamatnom stopom, što je izuzetno dobro - rekao je prof. Šaik - a od sportova, najbolji smo u futsalu.

- U Aziji se veoma razlikuju politički sistemi. Imamo kraljevstva, socijalističke države i komunističke države. Drugi oblici vladavine, drugi pogledi na ljudska prava. I dalje postoje problemi sa teritorijalnim nesuglasicama, postoji mnogo problema koji ograničavaju razvoj preduzetništva, ali polako se napreduje u ovom pogledu - rekao je profesor.

Nakon predavanja, prof. dr Šaik odgovarao je na pitanja studenata.

Ovim predavanjem zvanično je zaključen naučno - istraživački deo konferencije, te se moglo pristupiti svečanoj dodeli nagrada.