Novi uspeh srpskih studenata na tradicionlnim ekipnim šahovskim susretima

sah sport VSPEP student

(Izveštaj Univerzitetske reprezentacije Mađarske o šahovskom susretu sa ekipom Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo i boravku u Beogradu)

Do  šahovskih susreta visokoškolskih ekipa novijeg doba došlo je na inicijativu MEFS i partnera iz Srbije (udruženja „GARDOŠ”) od 2010 godine. Godišnje dva susreta jednom u Mađarskoj i jednom u Srbiji.

Ovim susretima je prethodila Univerzijada 2009 godine kada je sa rukovodstvom MEFS-a dogovarano da se organizuju  pripremni susreti univerzitetskih reprezentacija . Sa tim ciljem ce podržavati i šah da bi ekipe bile što spremnije za takmičenja. Sponzori su ELTE iz Mađarske i PEP iz Srbije.

Ako bi gledali veličine univerziteta i tradicije šaha u Mađarskoj, prognoza pobednika bila bi na strani Mađarske, no to nije tako. U Mađarskoj univerzitetskom  šahu je posvećena mala pažnja, od šahovskog saveza Mađarske, malo više pažnje se dobija od MEFS-a, no opet što se tiče tradicionalnih sportova i tu je šah kao pastorče.

No nisu mađarski šahisti u nedostatku zbog toga nego su šahisti iz Srbije u prednosti  zbog toga što PEP na visokom nivou podržava šah kao i ostale sportove.

Tu su vrlo ponosni na svoje šahiste i to podržavaju,  tako da svi talentovani studenti biraju ovaj fakultet.

Devojke ovog  fakulteta već dugo drže šahovski tron  Srbije, i studenti su na visokom nivou.

U Mađarskoj u nekoliko srednjih škola, zahvaljujući nastavnicima koji su zaljubljeni u šah još uvek vredi da se jave šahovski talenti, ali fakulteti to ne pomažu da bi njih izabrali.

Pored toga ni šahovski savez Mađarske ne stimuliše učenike da izaberu njima bliski fakultet.

Ovako bez obzira na 8 susreta studenskih reprezentacija  dve države, sa  promenjenim takmičarskim varijantama i izvanrednom organizacijom , bez obzira što su u ekipi Mađarske nastupali 14 učesnika sa međunarodnim titulama među njima i jedan velemajstor i 7 internacionalnih majstora, bez obzira na neizvesnost u nekim mečevima, krajnji rezultat je uvek bio na strani ekipe iz Srbije.

Nažalost i ovog puta nije bilo drugačije, iako smo na dva susreta uspeli da odigramo 2:2

Ali smo na druga dva izgubili. Ovog puta smo išli sa ekipom koja je imala prosek od 21 god.

Nas najbolji igrač je bio Grimm Daniel, koji je od 3 meča imao 2,5 poena.

U poslednja tri susreta pored šaha i u fucalu smo odmerili snage i ovde su rezultati u korist protivnika.

Sada smo bar u regularnom vremenu igrali nerešeno, 4:4, ali posle izvođenja jedanaesteraca opet je pobedila ekipa iz Srbije.

Organizatori iz Srbije, Vadleve Laslo(„GARDOŠ” udruženje) i PEP su ponovo bili na visokom nivou u organizacij događaja. Pored PEP-a sponzori su bili i „Red Bull” kao i „BEO4 Company”

Na mestu događaja u STUDENSKOM GRADU bili smo svedoci navijanju više od 1000 navijača koji su bodrili ekipu Srbije za ulazak košarkaša u finale svetskog prvenstva. Ponovo smo obišli Kalemegdan, koji čuva uspomenu na veliku pobedu hrišćana nad turskom vojskom, bili smo zadivljeni veličinom  hrama SVETOG SAVE  koji jos nije u potpunosti završen.

Od 3-5 oktobra na festivalu šaha u Budimpešti  biće organizovan revanš, sa nadom da će to bit prva pobeda ekipe Mađarske. Mesto događaja će biti hotel CHESSCOM.

Zaintersovane studente , omladince kao i talentovanu decu očekujemo na KIRALJ, CSIKO i VEZER kup.

Budimpešta, 2014.09.14

Adam Gyorgy