Danas je lakše postati preduzetnik nego ikad pre

Da li je lakše postati preduzetnik sada, nego pre nekoliko decenija? Današnji osnivači verovatno ne mogu zamisliti da započnu posao bez pomoći tehnologije, dok su mnogi od onih koji su započeli poslovna putovanja u pre-digitalno doba podsetili da je u njihovo doba bilo manje konkurencije, pa su i šanse za uspeh bile veće.

To je pitanje koje je novinar Forbsa postavio osnivaču kompanije Virgin Group, Ričardu Bransonu, koji je svoj prvi posao započeo davnih 1970-ih, mnogo pre pojave mobilnih telefona i interneta.

Zahvaljujući tehnologiji koja otvara toliko vrata, on kaže da danas ima više mogućnosti nego ikad.

"Kupci jednako rado kupuju od nekoga ko ima sedište kod kuće, kao i od kompanije sa sedištem u velikoj zgradi, a to drastično smanjuje troškove pokretanja posla. Ne morate se opredeljivati za skupe globalne reklamne kampanje niti zakupljivati velike prostore, a marketinško i tržišno testiranje možete obaviti dodirom prsta na svom ajfonu", objašnjava Branson.

Kako ističe, danas je mnogo lakše doći do kapitala za pokretanje posla, a modeli kao što su crowdfunding i startap krediti preduzetnicima pomažu u izbegavanju mnogih poteškoća u osiguravanju finansiranja iz velikih izvora poput banaka.

"Iako je konkurencija jača, verujem da, ako imate ideju za posao koji rešava problem i poboljšava život ljudi, kao rezultat ćete imati uspeh", smatra on.